indeks

Ażurowe, cynamonowe gwiazdki

Mocno orzechowe, lekko cynamonowe ciasteczka. Jest przy nich sporo pracy, ale warto.
Przepis z czasopisma Tina.

Ażurowe, cynamonowe gwiazdki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2/3 kostki masła (130g)
  • 1 1/2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 150g mielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • brązowy cukier do dekoracji

Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z mielonymi orzechami,cukrem pudrem i cynamonem.
Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem. Wbijamy całe jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami ażurowe gwiazdki. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200°C około 8-10minut.

Smacznego!

Opublikowane: 17 grudnia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ażurowe, cynamonowe gwiazdki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *