Ażurowe, cynamonowe gwiazdki
Mocno orzechowe, lekko cynamonowe ciasteczka. Jest przy nich sporo pracy, ale warto.
Przepis z czasopisma Tina.

- 5 łyżek cukru pudru
- 2/3 kostki masła (130g)
- 1 1/2 szklanki maki
- 1 jajko
- 150g mielonych orzechów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 białko do posmarowania ciastek
- brązowy cukier do dekoracji
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z mielonymi orzechami,cukrem pudrem i cynamonem.
Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem. Wbijamy całe jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami ażurowe gwiazdki. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200°C około 8-10minut.
Smacznego!
Opublikowane: 17 grudnia 2016
drukuj
Komentarze do przepisu: Ażurowe, cynamonowe gwiazdki