Babeczki gryczane z owocami leśnymi
Drobne owoce do małych babeczek, do tego odrobina czekolady i mamy coś w sam raz na raz :)

Kruche ciasto
- 200g masła
- 200g mąki krupczatki
- 100g mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
Mąki przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Siekamy wszystko nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto, które wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Foremki do babeczek dokładnie smarujemy roztopionym tłuszczem i wyklejamy ciastem. Z podanej porcji wychodzi około 25 małych babeczek.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor, około 15 minut.
Wypełnienie babeczek
- 150g białej czekolady
- 1 budyń waniliowy
- 450ml mleka
- 2 łyżki cukru
- owoce leśne: czarne jagody, poziomki, maliny
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- bita śmietana do dekoracji
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy środki ostudzonych babeczek. Odstawiamy do zastygnięcia.
Na mleku z cukrem, gotujemy budyń. Wkładamy do babeczek po łyżeczce budyniu.
Na budyniu układamy owoce. Odstawiamy babeczki do ostudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy owoce.
Gdy galaretka stężeje, babeczki dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Babeczki gryczane z owocami leśnymi