indeks

Babeczki gryczane z owocami leśnymi

Drobne owoce do małych babeczek, do tego odrobina czekolady i mamy coś w sam raz na raz :)

Babeczki gryczane z owocami leśnymi

Kruche ciasto

  • 200g masła
  • 200g mąki krupczatki
  • 100g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko

Mąki przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Siekamy wszystko nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto, które wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Foremki do babeczek dokładnie smarujemy roztopionym tłuszczem i wyklejamy ciastem. Z podanej porcji wychodzi około 25 małych babeczek.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor, około 15 minut.

Wypełnienie babeczek

  • 150g białej czekolady
  • 1 budyń waniliowy
  • 450ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • owoce leśne: czarne jagody, poziomki, maliny
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • bita śmietana do dekoracji

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy środki ostudzonych babeczek. Odstawiamy do zastygnięcia.
Na mleku z cukrem, gotujemy budyń. Wkładamy do babeczek po łyżeczce budyniu.
Na budyniu układamy owoce. Odstawiamy babeczki do ostudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy owoce.
Gdy galaretka stężeje, babeczki dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!

Opublikowane: 5 lipca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Babeczki gryczane z owocami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *