indeks

Babeczki z brzoskwianiami

Kruche babeczki z kremem migdałowym i brzoskwiniami wymagają sporo pracy, ale jaki efekt!

Babeczki z brzoskwiniami

Korpusy babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szkl. tortowej, 1 szkl. krupczatki)
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany (18%)

Zagniatamy wszystkie składniki na kruche cisto, chłodzimy w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kawałki i wyklejamy foremki do babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Foremki z ciastem wkładamy do zamrażarki na 15-20minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. babeczki prosto z zamrażalnika wkładamy do gorącego piekarnika, pieczemy na złoty kolor (około 10-15 minut).
Z podanej proporcji otrzymamy około 25 babeczek.

Krem

  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki jogurtu
  • 100g masła

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozprowadzamy budyń, wymieszany z migdałami.
Do zagotowanego mleka wlewamy budyń i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z budyniem i jogurtem na puszysty krem.

Wykończenie

  • puszka brzoskwiń
  • kilka wiśni z kompotu
  • galaretka brzoskwiniowa

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do czasu, aż zacznie lekko tężeć.
Korpusy babeczek napełniamy kremem.
Na kremie układamy pokrojone owoce, które przy pomocy pędzelka pokrywamy galaretką.
Babeczki chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

Opublikowane: 24 września 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Babeczki z brzoskwianiami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *