Babeczki z brzoskwianiami
Kruche babeczki z kremem migdałowym i brzoskwiniami wymagają sporo pracy, ale jaki efekt!

Korpusy babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej (1 szkl. tortowej, 1 szkl. krupczatki)
- 125g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany (18%)
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche cisto, chłodzimy w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kawałki i wyklejamy foremki do babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Foremki z ciastem wkładamy do zamrażarki na 15-20minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. babeczki prosto z zamrażalnika wkładamy do gorącego piekarnika, pieczemy na złoty kolor (około 10-15 minut).
Z podanej proporcji otrzymamy około 25 babeczek.
Krem
- 300ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki jogurtu
- 100g masła
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozprowadzamy budyń, wymieszany z migdałami.
Do zagotowanego mleka wlewamy budyń i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z budyniem i jogurtem na puszysty krem.
Wykończenie
- puszka brzoskwiń
- kilka wiśni z kompotu
- galaretka brzoskwiniowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do czasu, aż zacznie lekko tężeć.
Korpusy babeczek napełniamy kremem.
Na kremie układamy pokrojone owoce, które przy pomocy pędzelka pokrywamy galaretką.
Babeczki chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Babeczki z brzoskwianiami