indeks

Babeczki z owocami

Zaciekawił mnie współczesny wynalazek jakim jest ciasto wstrząsane. Idea sprowadza się do wymieszania składników suchych i osobno składników mokrych, po czym łączenie „suchego” z „mokrym” odbywa się w zamkniętym pojemniku, przez wstrząsanie.
Postanowiłam spróbować tego sposobu, a że miałam prawie wszystkie składniki potrzebne do wykonania Babeczek z owocami z gazetki Pieczenie jest proste nr 4/2013 to eksperyment dotyczył właśnie tych ciastek.
Efekt końcowy to bardzo smaczne babeczki, chociaż jak dla mnie, dużo zabawy z tym wstrząsaniem. A może wystarczy przygotować jak ciasto ucierane?

Składniki sypkie

  • 165g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g kaszy manny błyskawicznej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy

Składniki „mokre”

  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego (może być śmietana 12%)
  • 3 łyżki rumu
  • 100g masy marcepanowej

Dodatki

  • wiśnie z zalewy
  • morele z zalewy
  • odrobina siekanych pistacji

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika i mieszamy potrząsając pojemnikiem.

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy i miksujemy z roztopionym masłem, jogurtem, alkoholem i masą marcepanową na jednolitą masę.

Do pojemnika z sypkimi składnikami wlewamy masę uzyskaną ze składników „mokrych”, pojemnik zamykamy i ponownie nim potrząsamy. Gdy składniki suche wchłoną mokre, ciasto będzie się przyklejało do ścianek, więc otwieramy pojemnik i widelcem lub trzepaczką mieszamy wszystko na jednolitą masę.

Do ciasta dodajemy owoce odsączone z zalewy i już tylko lekko mieszamy aby owoce pokryły się ciastem.

Ciasto przekładamy do formy do muffinek, którą możemy wyłożyć papilotkami, posypujemy posiekanymi pistacjami. Z podanych składników wychodzi 18 babeczek.

Pieczemy w temperaturze 175°C (160°C z termoobiegiem) na złoty kolor, około 30minut.

Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem kryształem, będą ładniej wyglądały.

Smacznego!

Opublikowane: 19 stycznia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Babeczki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *