Babeczki z owocami
Zaciekawił mnie współczesny wynalazek jakim jest ciasto wstrząsane. Idea sprowadza się do wymieszania składników suchych i osobno składników mokrych, po czym łączenie „suchego” z „mokrym” odbywa się w zamkniętym pojemniku, przez wstrząsanie.
Postanowiłam spróbować tego sposobu, a że miałam prawie wszystkie składniki potrzebne do wykonania Babeczek z owocami z gazetki Pieczenie jest proste nr 4/2013 to eksperyment dotyczył właśnie tych ciastek.
Efekt końcowy to bardzo smaczne babeczki, chociaż jak dla mnie, dużo zabawy z tym wstrząsaniem. A może wystarczy przygotować jak ciasto ucierane?

Składniki sypkie
- 165g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75g kaszy manny błyskawicznej
- 100g cukru
- cukier waniliowy
Składniki „mokre”
- 125g masła
- 3 jajka
- 100g jogurtu naturalnego (może być śmietana 12%)
- 3 łyżki rumu
- 100g masy marcepanowej
Dodatki
- wiśnie z zalewy
- morele z zalewy
- odrobina siekanych pistacji
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika i mieszamy potrząsając pojemnikiem.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy i miksujemy z roztopionym masłem, jogurtem, alkoholem i masą marcepanową na jednolitą masę.
Do pojemnika z sypkimi składnikami wlewamy masę uzyskaną ze składników „mokrych”, pojemnik zamykamy i ponownie nim potrząsamy. Gdy składniki suche wchłoną mokre, ciasto będzie się przyklejało do ścianek, więc otwieramy pojemnik i widelcem lub trzepaczką mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Do ciasta dodajemy owoce odsączone z zalewy i już tylko lekko mieszamy aby owoce pokryły się ciastem.
Ciasto przekładamy do formy do muffinek, którą możemy wyłożyć papilotkami, posypujemy posiekanymi pistacjami. Z podanych składników wychodzi 18 babeczek.
Pieczemy w temperaturze 175°C (160°C z termoobiegiem) na złoty kolor, około 30minut.
Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem kryształem, będą ładniej wyglądały.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Babeczki z owocami