indeks

Babka Cioci Marysi

Właściwie to klasyczny przepis na babkę, tyle, że akurat ta proporcja pasuje jak ulał do mojej foremki babkowej :)
Dzięki Aniu za przepis.

Babka cioci Marysi
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180g tłuszczu
  • ulubiony aromat do ciasta

Tłuszcz roztapiamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i stale ubijając po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę, mieszając dodajemy roztopiony tłuszcz i aromat.
Ciasto wlewamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Do części ciasta możemy dodać kakao i uzyskać marmurkowy deseń.
Pieczemy w temperaturze 170°C około 40-50minut.

Smacznego!

Opublikowane: 17 października 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka Cioci Marysi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *