Babka Cioci Marysi
Właściwie to klasyczny przepis na babkę, tyle, że akurat ta proporcja pasuje jak ulał do mojej foremki babkowej :)
Dzięki Aniu za przepis.

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g tłuszczu
- ulubiony aromat do ciasta
Tłuszcz roztapiamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i stale ubijając po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę, mieszając dodajemy roztopiony tłuszcz i aromat.
Ciasto wlewamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Do części ciasta możemy dodać kakao i uzyskać marmurkowy deseń.
Pieczemy w temperaturze 170°C około 40-50minut.
Smacznego!
Opublikowane: 17 października 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Babka Cioci Marysi