indeks

Babka od Uli

Babka ucierana – tym razem wykonanie w najprostszej wersji. A jaka dobra :)
Jak wskazuje nazwa, przepis od cioci Uli z Leszna.

Babka od Uli
  • 5 jajek
  • 1 kostka tłuszczu (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia (18g)
  • aromat waniliowy (lub inny)

Masło rozpuszczamy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Łączymy z proszkiem do pieczenia.
Jajka w całości ubijamy z cukrem.
Do jajek dodajemy roztopiony tłuszcz, mąkę i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), po około 20 minutach temperaturę podnosimy do 180°C.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 11 października 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka od Uli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *