Babka od Uli
Babka ucierana – tym razem wykonanie w najprostszej wersji. A jaka dobra :)
Jak wskazuje nazwa, przepis od cioci Uli z Leszna.

- 5 jajek
- 1 kostka tłuszczu (250g)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 mały proszek do pieczenia (18g)
- aromat waniliowy (lub inny)
Masło rozpuszczamy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Łączymy z proszkiem do pieczenia.
Jajka w całości ubijamy z cukrem.
Do jajek dodajemy roztopiony tłuszcz, mąkę i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), po około 20 minutach temperaturę podnosimy do 180°C.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowane: 11 października 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Babka od Uli