indeks

Babka piaskowa

Dla wszystkich babkożerców – bardzo dobra, lekka i szybka do upieczenia babka z Radia Maryja :). Oczywiście z audycji porady kulinarne.

Babka piaskowa
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielmy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszysta pianę i dodajemy połowę cukru.
Żółtka ubijamy z pozostałą połową cukru i łyżką wody. Dodajemy olej i ocet, nadal ubijając. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i piane z białek.
Ciasto pieczemy w małej formie do babki, lub keksówce, około 40 minut w temperaturze 160°C.

Opublikowane: 24 maja 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *