Babka piaskowa
Dla wszystkich babkożerców – bardzo dobra, lekka i szybka do upieczenia babka z Radia Maryja :). Oczywiście z audycji porady kulinarne.

- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielmy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszysta pianę i dodajemy połowę cukru.
Żółtka ubijamy z pozostałą połową cukru i łyżką wody. Dodajemy olej i ocet, nadal ubijając. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i piane z białek.
Ciasto pieczemy w małej formie do babki, lub keksówce, około 40 minut w temperaturze 160°C.
Opublikowane: 24 maja 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Babka piaskowa