Babka puchowa
W pełni zasługująca na miano piaskowej baba puchowa. Niezwykle puszysta i bardzo babkowa :)
Przepis z zeszytów mojej mamy.

- 250g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładanie mieszamy.
Żółtka oddzielmy od białek, białka ubijamy na pianę dodając cukier.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy stopniowo mąkę, olej, ocet i ubita pianę z białek.
Pieczemy babkę w dwu keksówkach, lub w formie wianka. Wstawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180°C około godziny.
Opublikowane: 21 marca 2015
drukuj
Taką babkę piekła moja mama ponad 40 lat temu i ja piekę ją też, zawsze na czasie, tylko octu daje 3 łyżki, jest bardziej wyrazisty smak, i forma zawsze musi być duża bo jak dobrze utarta to naprawdę jest olbrzymia, kiedyś piekło się ja w prodiżu, kto wie jak to wygląda to ma pojęcie o wielkości tej babki, bo środek potrafił podejść pod samo okienko a boki na wysokość ponad 10cm, ale jedna i tak nigdy nie wystarczała, a i jeszcze dodawała olejku arakowego, teraz rzadko spotykanym, ale polecam jak znajdziecie. Dodam że w prodiżu nie wysycha tak mocno jak w piekarniku, wiec ja ją sobie na początku pieczenia staram zawsze czymś przykryć lub wstawiam pojemniczek z wodą do piekarnika, jednak prodiża nic nie zastąpi:) Można dodawać też opcjonalnie kakao i piec jak marmurkową. Efekt rewelacja jak chcemy trochę zmiany. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku
Jaka wielkość blaszki
Duża :) Do tej babki używam tortownicy o średnicy 26cm, z denkiem z kominkiem.