indeks

Babka puchowa

W pełni zasługująca na miano piaskowej baba puchowa. Niezwykle puszysta i bardzo babkowa :)
Przepis z zeszytów mojej mamy.

Babka puchowa
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładanie mieszamy.
Żółtka oddzielmy od białek, białka ubijamy na pianę dodając cukier.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy stopniowo mąkę, olej, ocet i ubita pianę z białek.
Pieczemy babkę w dwu keksówkach, lub w formie wianka. Wstawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180°C około godziny.

Opublikowane: 21 marca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka puchowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *