indeks

Babka puchowa

W pełni zasługująca na miano piaskowej baba puchowa. Niezwykle puszysta i bardzo babkowa :)
Przepis z zeszytów mojej mamy.

Babka puchowa
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładanie mieszamy.
Żółtka oddzielmy od białek, białka ubijamy na pianę dodając cukier.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy stopniowo mąkę, olej, ocet i ubita pianę z białek.
Pieczemy babkę w dwu keksówkach, lub w formie wianka. Wstawiamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180°C około godziny.

Opublikowane: 21 marca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka puchowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Taką babkę piekła moja mama ponad 40 lat temu i ja piekę ją też, zawsze na czasie, tylko octu daje 3 łyżki, jest bardziej wyrazisty smak, i forma zawsze musi być duża bo jak dobrze utarta to naprawdę jest olbrzymia, kiedyś piekło się ja w prodiżu, kto wie jak to wygląda to ma pojęcie o wielkości tej babki, bo środek potrafił podejść pod samo okienko a boki na wysokość ponad 10cm, ale jedna i tak nigdy nie wystarczała, a i jeszcze dodawała olejku arakowego, teraz rzadko spotykanym, ale polecam jak znajdziecie. Dodam że w prodiżu nie wysycha tak mocno jak w piekarniku, wiec ja ją sobie na początku pieczenia staram zawsze czymś przykryć lub wstawiam pojemniczek z wodą do piekarnika, jednak prodiża nic nie zastąpi:) Można dodawać też opcjonalnie kakao i piec jak marmurkową. Efekt rewelacja jak chcemy trochę zmiany. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku

  • Jaka wielkość blaszki