indeks

Babka tygrys-ek

Taką babkę piekła moja Mama. Przepis ma już kilkadziesiąt lat i może przysporzyć trochę trudności, ale tylko ze zdobyciem oranżady :)

Babka tygrys-ek
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki oranżady
  • 2 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy do miseczki. Odkładamy 2 łyżki. Do większej części mąki wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Łączymy białka i żółtka.
Do masy dodajemy po łyżce mąki, wlewamy oranżadę. Oranżadę odkręcamy tuż przed dodaniem do ciasta, tak aby uciekło jak najmniej bąbelków.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną mąkę, do drugiej kakao.
Do formy babkowej wlewamy warstwami ciasto jasne i ciasto ciemne. Po wyłożeniu całego ciasta możemy delikatnie przemieszać ciasto widelcem, tak aby powstał wzór tygrysich pasków.
Formę wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około godziny.
Wystudzone ciasto polewamy polewą, lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 31 października 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka tygrys-ek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *