indeks

Babka z jagodami

Odkrycie babki z ciasta wstrząsanego. To taki rodzaj ciasta, w którym łączy się suche składniki z mokrymi przez potrząsanie zamkniętym pudełkiem. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie – ze zbitej masy ciasta – ale wyrosła i nawet dodatek dużej ilości owoców nie spowodował zakalca. Hura!
Ciasto z gazetki Pieczenie jest proste Domowe wypieki nr 4/2013.

Babka z jagodami
  • 200g czarnych jagód
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 125g cukru
  • 2 jaka
  • 100ml ajerkoniaku
  • 125g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Łączymy składniki suche:
mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy razem.
Łączymy składniki mokre:
roztapiamy masło i studzimy, jajka roztrzepujemy i mieszamy z masłem.
Składniki suche wsypujemy do szczelnego, zamykanego pojemnika, na wierzch wlewamy składniki mokre. Zamykamy pojemnik i potrząsamy nim do połączenia składników. Otwieramy pojemnik, dodajemy ajerkoniak i łyżką lekko mieszamy.
Jagody obtaczamy w łyżce maki i wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu wierzch ciasta dekorujemy rozpuszczona czekoladą.
Smacznego!

Opublikowane: 17 lipca 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *