Babka zebra
Co prawda to mi wyszedł marmurek a nie zebra, ale smakuje tak samo. Przepis dostałam od pani Bożeny z mojego osiedla. Serdecznie dziękuję :)
Przygotowujemy ciasto jasne i ciemne.
Ciasto jasne
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
- 1 1/2 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru, żółtka ubijamy z woda i pozostałym cukrem. Stale ubijając dodajemy do żółtek olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając z ciastem.
Ciasto ciemne
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
- 1 1/2 szklanki maki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dalej ciasto ciemne wykonujemy analogicznie jak ciasto jasne. Jeżeli ciasto robi się zbyt gęste, dodajemy na przemian mąkę z kakao i pianę z białek.
Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, nakładając na przemian: 2 łyżki ciasta jasnego, 2 łyżki ciasta ciemnego. Z podanej porcji wychodzą 3 babki pieczone w korytkach: 9x26cm.
Foremki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy początkowo w temperaturze 160°C a gdy już wyrośnie podnosimy temperaturę do 180°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu: Babka zebra