indeks

Babka zebra

Co prawda to mi wyszedł marmurek a nie zebra, ale smakuje tak samo. Przepis dostałam od pani Bożeny z mojego osiedla. Serdecznie dziękuję :)

babka zebra

Przygotowujemy ciasto jasne i ciemne.

Ciasto jasne

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 1/2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru, żółtka ubijamy z woda i pozostałym cukrem. Stale ubijając dodajemy do żółtek olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając z ciastem.

Ciasto ciemne

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 1/2 szklanki maki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dalej ciasto ciemne wykonujemy analogicznie jak ciasto jasne. Jeżeli ciasto robi się zbyt gęste, dodajemy na przemian mąkę z kakao i pianę z białek.

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, nakładając na przemian: 2 łyżki ciasta jasnego, 2 łyżki ciasta ciemnego. Z podanej porcji wychodzą 3 babki pieczone w korytkach: 9x26cm.

Foremki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy początkowo w temperaturze 160°C a gdy już wyrośnie podnosimy temperaturę do 180°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Opublikowane: 8 września 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka zebra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *