Buchty z wiśniami
Naszło mnie na ciasto drożdżowe – buchty, czyli nadziewane kuleczki, które tworzą tak jakby jeden placek. Porcje odrywamy palcami.

- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 200ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100g masła (50/50)
- wiśnie
Mleko lekko podgrzewamy.
Masło roztapiamy.
Drożdże rozpuszczamy w łyżce mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie wszystko mieszamy i taki rozczyn stawiamy w ciepłym miejscu, żeby zaczął rosnąć.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem, tyle tylko, żeby cukier się rozpuścił. Jeżeli mamy bardzo kwaśne wiśnie możemy dodać więcej cukru, jeżeli użyjemy innych, słodkich owoców, możemy dodać mniej cukru.
Do rozczynu dodajemy jajka, mleko, mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy połowę masła i wyrabiamy ciasto, żeby było jednolite i lśniące.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wiśnie drylujemy.
Tortownice o średnicy 30cm smarujemy roztopionym masłem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy małe kawałki, formujemy krążki, układamy na środku wiśnie i sklejamy brzegi, aby uzyskać kulkę. Kulkę ciasta smarujemy dookoła roztopionym masłem i układamy w tortownicy. Kolejne buchty układamy jedna przy drugiej, nie zostawiając dużych odstępów miedzy nimi. Jeżeli zostanie nam roztopione masło polewamy nim ciasto po wierzchu.
Pieczemy w temperaturze 160-180°C na złoty kolor, około 40-50 minut.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Buchty z wiśniami