Ciasteczka dodające energii
Bardzo mocno korzenne, zdrowotne ciasteczka wg św. Hildegardy z Bingen, mają dodawać energii i wspomagać nerwy. I uwaga nie można jeść ich za dużo na raz.
Przepis z książki Żywność, która leczy terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, dr Wighard Strehlow, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

- 400g mąki orkiszowej
- 250g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 200g zmielonych, słodkich migdałów
- 20g cynamonu
- 20g gałki muszkatołowej
- 10g goździków
- 2 jajka
- szczypta soli
- według potrzeby woda
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, zmielone przyprawy, migdały, sól. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie dodajemy odrobinę wody.
Ciasto schładzamy w lodówce, minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200°C około 15 minut.
Smacznego!
Opublikowane: 25 kwietnia 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Ciasteczka dodające energii