Ciasteczka florentyńskie
Małe, kruche ciasteczka z warstwą chrupiących migdałów i owoców w karmelu.
Przepis z gazety Dobre rady – Słodkie Boże Narodzenie wydanie specjalne 3/2008

Ciasto
- 100g miękkiego masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 200g mąki
Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.
Masa migdałowa
- 100g migdałów w słupkach
- 40g migdałów siekanych
- 75g mieszanki keksowej
- 30g masła
- 70ml śmietany
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki cukru
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem i śmietaną. Gotujemy cały czas mieszając. Wsypujemy migdały i mieszankę keksową. Gdy całość zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy talarki o średnicy 4-5cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy masę migdałową.
Pieczemy 15-20minut w temperaturze 160°C.
Smacznego!
Opublikowane: 30 stycznia 2016
drukuj
Komentarze do przepisu: Ciasteczka florentyńskie