indeks

Ciasteczka florentyńskie

Małe, kruche ciasteczka z warstwą chrupiących migdałów i owoców w karmelu.
Przepis z gazety Dobre rady – Słodkie Boże Narodzenie wydanie specjalne 3/2008

Ciasteczka florentyńskie

Ciasto

  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200g mąki

Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum pół godziny.

Masa migdałowa

  • 100g migdałów w słupkach
  • 40g migdałów siekanych
  • 75g mieszanki keksowej
  • 30g masła
  • 70ml śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki cukru

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem i śmietaną. Gotujemy cały czas mieszając. Wsypujemy migdały i mieszankę keksową. Gdy całość zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy talarki o średnicy 4-5cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy masę migdałową.
Pieczemy 15-20minut w temperaturze 160°C.
Smacznego!

Opublikowane: 30 stycznia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka florentyńskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *