Ciasteczka Goosberry
Ciasteczka zawdzięczają swoja nazwę stronie gdzie znalazłam inspirujący przepis Goosberry Patch i zawartości kandyzowanego agrestu, którego użyłam zamiast żurawiny, jak jest w oryginale. Oczywiście przepis przerobiłam na nasze polskie gramy i szklanki :) i polecam zdecydowanie mniej cukru.

- 115g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 245g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka kandyzowanego agrestu
- 60g posiekanej białej czekolady
Agrest siekamy na drobne kawałki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i z sodą.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na puszysty krem. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy agrest i czekoladę.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia będą rosły. Kulki lekko spłaszczamy.
Pieczemy w temperaturze 180°C (170°C z termoobiegiem) na złoty kolor, około 15 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasteczka Goosberry