indeks

Ciasteczka Goosberry

Ciasteczka zawdzięczają swoja nazwę stronie gdzie znalazłam inspirujący przepis Goosberry Patch i zawartości kandyzowanego agrestu, którego użyłam zamiast żurawiny, jak jest w oryginale. Oczywiście przepis przerobiłam na nasze polskie gramy i szklanki :) i polecam zdecydowanie mniej cukru.

Ciasteczka Goosberry
  • 115g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 245g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka kandyzowanego agrestu
  • 60g posiekanej białej czekolady

Agrest siekamy na drobne kawałki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i z sodą.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na puszysty krem. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy agrest i czekoladę.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia będą rosły. Kulki lekko spłaszczamy.
Pieczemy w temperaturze 180°C (170°C z termoobiegiem) na złoty kolor, około 15 minut.
Smacznego!

Opublikowane: 18 października 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka Goosberry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *