Ciasteczka imbirowe
Wspaniale rozgrzewające ciasteczka imbirowe – właściwie korzenno imbirowe. Idealne na listopadowe chłody i przede wszystkim pyszne. A przepis od Małej Cukierenki .

- 330g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 170g masła
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki melasy
- 1-2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Świeży imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub przeciskamy przez praskę do czosnku.
Masło roztapiamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy mielony imbir, cynamon i goździki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i solą.
Do masła dodajemy cukier, melasę, świeży imbir, jajko i żółtko. Lekko ucieramy, aby cukier się rozpuścił.
Wsypujemy mąkę i zagniatamy miękkie ciasto. Schładzamy ciasto w lodówce około godziny.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i otaczamy w drobnym cukrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem, zostawiając około 2cm odstęp. Kulki lekko spłaszczamy.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C.
Komentarze do przepisu: Ciasteczka imbirowe