indeks

Ciasteczka imbirowe

Wspaniale rozgrzewające ciasteczka imbirowe – właściwie korzenno imbirowe. Idealne na listopadowe chłody i przede wszystkim pyszne. A przepis od Małej Cukierenki .

Ciasteczka imbirowe
  • 330g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170g masła
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1-2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Świeży imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub przeciskamy przez praskę do czosnku.
Masło roztapiamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy mielony imbir, cynamon i goździki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i solą.
Do masła dodajemy cukier, melasę, świeży imbir, jajko i żółtko. Lekko ucieramy, aby cukier się rozpuścił.
Wsypujemy mąkę i zagniatamy miękkie ciasto. Schładzamy ciasto w lodówce około godziny.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i otaczamy w drobnym cukrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem, zostawiając około 2cm odstęp. Kulki lekko spłaszczamy.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170°C.

Opublikowane: 22 listopada 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka imbirowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *