Ciasteczka kukurydziane
Ostatnio lubię przepisy na szybkie ciasteczka, których nie trzeba chłodzić w lodowce, wycinać foremkami czy zdobić lukrem. Oto kolejny przepis na szybkie ciasteczka znaleziony na stronie Małej Cukierenki.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy do miski. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę, i zagniatamy gładkie ciasto.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami (będą rosły). Kulki lekko spłaszczamy.
Ciasteczka przed upieczeniem można obtoczyć w cukrze lub w posiekanych bakaliach.
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem na złoty kolor, około 10-15minut.
Smacznego!
Opublikowane: 5 września 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Ciasteczka kukurydziane