indeks

Ciasteczka kukurydziane

Ostatnio lubię przepisy na szybkie ciasteczka, których nie trzeba chłodzić w lodowce, wycinać foremkami czy zdobić lukrem. Oto kolejny przepis na szybkie ciasteczka znaleziony na stronie Małej Cukierenki.

Ciasteczka kukurydziane
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy do miski. Mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę, i zagniatamy gładkie ciasto.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami (będą rosły). Kulki lekko spłaszczamy.
Ciasteczka przed upieczeniem można obtoczyć w cukrze lub w posiekanych bakaliach.
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem na złoty kolor, około 10-15minut.

Smacznego!

Opublikowane: 5 września 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka kukurydziane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *