Ciasteczka migdałowe z płatkami orkiszowymi
„Ciasteczka migdałowe wzmacniają nerwy i umysł” i kto by się spodziewał, że takie „zdrowotne” wypieki zostaną uznane za smaczniejsze niż czekoladowe ciastka?
Przepis z książki Żywność, która leczy terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, dr Wighard Strehlow, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Mieszanka przypraw
- 45g mielonego cynamonu
- 45g mielonej gałki muszkatołowej
- 10g mielonych goździków
Wszystkie przyprawy mieszamy. Nadwyżkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka
- 125g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 jajko
- 80g mielonych migdałów
- 90g płatków orkiszowych
- 80g maki orkiszowej
- 1 łyżka mieszanki przypraw
Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami, solą oraz przyprawami.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkiem.
Wsypujemy mąkę z migdałami i mieszamy. Na końcu dodajemy do ciasta płatki orkiszowe i zagniatamy.
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasteczka migdałowe z płatkami orkiszowymi