indeks

Ciasteczka migdałowe z płatkami orkiszowymi

„Ciasteczka migdałowe wzmacniają nerwy i umysł” i kto by się spodziewał, że takie „zdrowotne” wypieki zostaną uznane za smaczniejsze niż czekoladowe ciastka?
Przepis z książki Żywność, która leczy terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, dr Wighard Strehlow, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Ciasteczka migdałowe z płatkami orkiszowymi

Mieszanka przypraw

  • 45g mielonego cynamonu
  • 45g mielonej gałki muszkatołowej
  • 10g mielonych goździków

Wszystkie przyprawy mieszamy. Nadwyżkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka

  • 125g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80g mielonych migdałów
  • 90g płatków orkiszowych
  • 80g maki orkiszowej
  • 1 łyżka mieszanki przypraw

Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami, solą oraz przyprawami.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkiem.
Wsypujemy mąkę z migdałami i mieszamy. Na końcu dodajemy do ciasta płatki orkiszowe i zagniatamy.
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!

Opublikowane: 24 lutego 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka migdałowe z płatkami orkiszowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *