indeks

Ciasteczka piernikowe

Cukier kandyzowany zamiast cukru perlistego okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie tylko chrupie, ale też wzbogaca smak piernikowych ciasteczek. Na tej zamianie ciasteczka straciły na urodzie, ale od czego są kulinarne kosmetyki?
Oryginalny przepis z programu telewizyjnego Ewa Gotuje

Ciasteczka piernikowe
  • 300g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
  • cukier kandyzowany

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Posypujemy równo warstwą cukru kandyzowanego, cukier lekko wgniatamy w ciasto i składamy ciasto na pół. Jeszcze lekko wałkujemy – na grubość cukru. Wycinamy małe ciasteczka.
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem, około 15minut, w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem).

Po ostudzeniu możemy ozdobić ciasteczka lukrem :)

Smacznego!

Opublikowane: 14 grudnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka piernikowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *