Ciasteczka piernikowe
Cukier kandyzowany zamiast cukru perlistego okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie tylko chrupie, ale też wzbogaca smak piernikowych ciasteczek. Na tej zamianie ciasteczka straciły na urodzie, ale od czego są kulinarne kosmetyki?
Oryginalny przepis z programu telewizyjnego Ewa Gotuje

- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- cukier kandyzowany
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Posypujemy równo warstwą cukru kandyzowanego, cukier lekko wgniatamy w ciasto i składamy ciasto na pół. Jeszcze lekko wałkujemy – na grubość cukru. Wycinamy małe ciasteczka.
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem, około 15minut, w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem).
Po ostudzeniu możemy ozdobić ciasteczka lukrem :)
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasteczka piernikowe