indeks

Ciasteczka po amerykańsku (pieguski)

Gdy pierwszy raz upiekłam te ciasteczka to wspaniale rozpłynęły się po blasze. Jednak już od pierwszego kęsa nie miałam wątpliwości – smakują jak pieguski.
Za drugim razem dodałam mąki i już było dobrze. Ciasto jest dość luźne i aby uzyskać kształt piegusków, użyłam do pieczenia foremki do muffinek.
Tu przedstawiam przepis podstawowy, można na końcu do ciasta dodać ulubione dodatki. Moim są kropelki czekoladowe.
Przepis pochodzi z czasopisma Domowe przysmaki Nr 9 wrzesień

Ciasteczka po amerykańsku (pieguski)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100g posiekanych orzechów laskowych

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem. Do masy dodajemy mąkę. Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy. Możemy tez dodać dowolne dodatki – kropelki czekoladowe, rodzynki, żurawinę, wiórki kokosowe itp.
Przy pomocy łyżeczki ciasto układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Pomiędzy ciasteczkami zostawiamy duże odstępy. Ciasto lekko się rozpłynie po blasze.
Innym sposobem formowania ciastek, jest pieczenie w foremkach do muffinek. Ciasto rozkładamy równo na dnie foremek, wyłożonych papierem do pieczenia (w przypadku foremek metalowych). Inaczej ciastka się nie odkleją.
Pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 10-15 minut. Po upieczeni zdejmujemy od razu z blachy.
Smacznego!

Opublikowane: 17 lipca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka po amerykańsku (pieguski)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *