indeks

Ciasteczka półfrancuskie – paluchy

Długie jak paluszki, ale zdecydowanie grubsze czyli paluchy. Do tego z cukrem i z ciasta półfrancuskiego.
Przepis z zeszytów mojej mamy – dostała od koleżanki :)

Ciasteczka półfrancuskie - paluchy
  • 250g maki
  • 200g tłuszczu
  • 125ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • cukier do posypywania

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekany tłuszcz, śmietanę i żółtko. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Jest ono bardzo miękkie i elastyczne więc mocno posypujemy mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy długie prostokąty. Ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor – około 20-25minut.

Smacznego!

Opublikowane: 10 stycznia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka półfrancuskie – paluchy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *