Ciasteczka półfrancuskie – paluchy
Długie jak paluszki, ale zdecydowanie grubsze czyli paluchy. Do tego z cukrem i z ciasta półfrancuskiego.
Przepis z zeszytów mojej mamy – dostała od koleżanki :)

- 250g maki
- 200g tłuszczu
- 125ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- cukier do posypywania
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekany tłuszcz, śmietanę i żółtko. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Jest ono bardzo miękkie i elastyczne więc mocno posypujemy mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy długie prostokąty. Ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 200°C na złoty kolor – około 20-25minut.
Smacznego!
Opublikowane: 10 stycznia 2015
drukuj
Komentarze do przepisu: Ciasteczka półfrancuskie – paluchy