indeks

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Chodziły za mną wiśnie w czekoladzie. Chodziły i chodziły, a że nie mam w moich zbiorach stosownego przepisu poszukałam w necie. Znalazłam oto te ciasteczka: Przepis na ciasteczka potrójnie czekoladowe | Śladami Słodkiej Babeczki i prawie nie zmieniłam przepisu. Tylko zamiast rodzynek dodałam suszone wiśnie (coś kwaśnego do takiej ilości słodkości), a o czymś takim jak ekstrakt waniliowy całkiem zapomniałam :) W końcu i tak wyszły pyszne.

Ciasteczka potrójnie czekoladowe
  • 125g masła
  • 160g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 185g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35g kakao
  • 85g posiekanych, suszonych wiśni lub żurawiny
  • 95g mlecznej czekolady lub kropelek z mlecznej czekoladowych
  • 75g białej czekolady lub kropelek z białej czekolady
  • 75g gorzkiej czekolady lub kropelek z czekolady deserowej

Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal ucieramy. Wsypujemy partiami mąkę z kakao. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Na końcu wsypujemy wiśnie i czekoladę. Mieszamy tylko tyle, żeby czekolada rozłożyła się równomiernie w cieście.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy. Pomiędzy ciasteczkami pozostawiamy odstęp 2-3cm.

Pieczemy w 170°C 10-15 minut, w zależności od tego jak bardzo miękkie mają być w środku.

Smacznego!

Opublikowane: 27 września 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *