Ciasteczka z jabłkami
Jabłek mamy pod dostatkiem, więc czemu by nie wypróbować przepisu na ciasteczka z jabłkami? Oryginał przepisu pochodzi z Kuchni Lidla.
Wydaje mi się, że rosnące u nas w Polsce orzechy lepiej pasują do jabłek niż migdały, tak więc mała zmiana w oryginale. I oczywiście mniej cukru :)

- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 110 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę – jak na sałatkę jarzynową.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy mąkę i gdy składniki się połączą, dodajemy jabłka i orzechy. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto jest bardzo klejące, z mocno schłodzonego łatwiej formować kulki. Kulki wielkości orzecha układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3cm odstępy pomiędzy ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczamy.
Pieczemy na złoty kolor około 15-20minut, w temperaturze 180°C.
Komentarze do przepisu: Ciasteczka z jabłkami