Ciasteczka z marchewki
Nie napiszę, że lekkie i zdrowe, na to za dużo tłuszczu mają, ale oryginalne i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z programy kulinarnego Ewa gotuje
- 1-2 marchewki (około 150g po utarciu)
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200g)
- gęste powidła
- cukier puder do dekoracji
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy masło i marchewkę. Zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy kwadraty. Nakładamy powidła i zwijamy w ruloniki.
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180° 25-30minut.
Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Opublikowane: 22 września 2013
drukuj
Niczego sobie :)