indeks

Ciasteczka z marchewki

Nie napiszę, że lekkie i zdrowe, na to za dużo tłuszczu mają, ale oryginalne i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z programy kulinarnego Ewa gotuje

Ciasteczka z marchewki
  • 1-2 marchewki (około 150g po utarciu)
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200g)
  • gęste powidła
  • cukier puder do dekoracji

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy masło i marchewkę. Zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy kwadraty. Nakładamy powidła i zwijamy w ruloniki.
Pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180° 25-30minut.
Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Opublikowane: 22 września 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasteczka z marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *