indeks

Ciastka na kwaśnej śmietanie

W lodówce kubeczek śmietany bez specjalnego przeznaczenia, trzeba więc poszukać ciekawego przepisu, co z nim zrobić :). Znalazłam Hiszpańskie ciastka z kwaśnej śmietany. Co prawda te filiżanki, mocno zamieszały, więc zamieniam na nasze gramy i szklanki, ale ciasteczka fajnie urosły. I ich niewątpliwą zaletą jest to, że są bez tłuszczu. Co do smaku, to jest mączno-herbatnikowy. Polecam dodać albo bakalii, albo skórki pomarańczowej czy cytrynowej, albo po prostu przyprawy do piernika. Ewentualnie czekolada lub lukier o wyraźnym smaku na wierzch.

Ciastka na kwaśnej śmietanie
  • 2 żółtka
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 420g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i szczypta soli.
Żółtka ubijamy z cukrem i śmietaną, tak aby cukier się rozpuścił.
Do mąki wlewamy masę jajeczno-śmietanową i zagniatamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Jeżeli jest klejące, to dosypujemy mąki.
Ciasto rozwałkowujemy grubo, na około 5mm. Wycinamy serduszka, albo inne kształty. Układamy ciastka na blasze (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy na zloty kolor, około 15min w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Opublikowane: 14 lutego 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciastka na kwaśnej śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Już się pieką i zaraz wyjmę pierwszą blachę ciasteczek. Ciasto idealnie się wałkowały, z foremek miałam tylko gwiazdki, więc wyszło gwiazkowo, a jeżeli chodzi o smak to gwiazdorsko, ale myślę, że ważnym składnikiem jest dobra, kwaśna śmietana. Ja miałam taką od prawdziwej krowy, więc śmiało mogę rzec, że była to co najmniej 30%. Wcześniej nigdy bym nie powiedziała, że ciastka bez tłuszczu typu masło lub margaryna mogą być tak pyszne, polecam, świetny przepis