indeks

Ciastka przez maszynkę

Ciastka z dzieciństwa. Właśnie tak wyciskane ciasteczka były na topie za czasów PRL’u. Współczesną wersje wzbogaciłam pomarańczą i limonką, co kto woli :)

Ciastka przez maszynkę - pomarańczowe
  • 500g masła
  • 500g cukru pudru
  • 1000g mąki (600g krupczatki, 400 wrocławskiej)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 mały proszek do pieczenia (15g)
  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki

Pomarańcze i limonki dokładnie myjemy i parzymy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Wszystko siekamy nożem.
Wbijamy jajka i dodajemy żółtka, zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielmy na dwie części. Do jednej ścieramy skórkę z pomarańczy, do drugiej skórkę z limonki. Zagniatamy.
Oba ciasta chłodzimy w lodówce, przez około godzinę.
Do formowania ciasteczek używamy ręcznej maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką do ciastek. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200° C na złoty kolor (około 15-20 minut).

Limonkowe ciastka dekorujemy lukrem limonkowym, utartym z 2 łyżek soku z limonki i cukru pudru. Pomarańczowe polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Opublikowane: 31 maja 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciastka przez maszynkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *