Ciastka przez maszynkę
Ciastka z dzieciństwa. Właśnie tak wyciskane ciasteczka były na topie za czasów PRL’u. Współczesną wersje wzbogaciłam pomarańczą i limonką, co kto woli :)

- 500g masła
- 500g cukru pudru
- 1000g mąki (600g krupczatki, 400 wrocławskiej)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1 mały proszek do pieczenia (15g)
- 2 pomarańcze
- 2 limonki
Pomarańcze i limonki dokładnie myjemy i parzymy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Wszystko siekamy nożem.
Wbijamy jajka i dodajemy żółtka, zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielmy na dwie części. Do jednej ścieramy skórkę z pomarańczy, do drugiej skórkę z limonki. Zagniatamy.
Oba ciasta chłodzimy w lodówce, przez około godzinę.
Do formowania ciasteczek używamy ręcznej maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką do ciastek. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200° C na złoty kolor (około 15-20 minut).
Limonkowe ciastka dekorujemy lukrem limonkowym, utartym z 2 łyżek soku z limonki i cukru pudru. Pomarańczowe polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze do przepisu: Ciastka przez maszynkę