indeks

Ciastka z orzechami

Efektownie wyglądają i są bardzo, ale to bardzo kruche – ciastka z orzechami i bezą.
Przepis ze zbioru mojej mamy, zdaje się, że pochodzi od jej koleżanki z pracy.

Ciastka z orzechami

Kruche ciasto

  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 żółtka
  • 350g mąki krupczatki

Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem, dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce około 30minut.

Beza

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • grubo posiekane orzechy włoskie

Białka ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm, wycinamy szklanką lub foremką kółka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy łyżeczką bezę i posypujemy siekanymi orzechami.
Pieczemy około pół godziny do 40 minut, na początku 10 minut w temperaturze 180°C korzystając z grzałki dolnej, następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę (piekarnik góra-dół lub termoobieg).

Smacznego!

Opublikowane: 28 grudnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciastka z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *