Ciastka z orzechami
Efektownie wyglądają i są bardzo, ale to bardzo kruche – ciastka z orzechami i bezą.
Przepis ze zbioru mojej mamy, zdaje się, że pochodzi od jej koleżanki z pracy.

Kruche ciasto
- 1 kostka masła (200g)
- 3 żółtka
- 350g mąki krupczatki
Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem, dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce około 30minut.
Beza
- 3 białka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- grubo posiekane orzechy włoskie
Białka ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm, wycinamy szklanką lub foremką kółka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy łyżeczką bezę i posypujemy siekanymi orzechami.
Pieczemy około pół godziny do 40 minut, na początku 10 minut w temperaturze 180°C korzystając z grzałki dolnej, następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę (piekarnik góra-dół lub termoobieg).
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciastka z orzechami