Ciasto cytrynka
Delikatne i kwaskowe, takie jest ciasto cytrynka. Przepis z programu telewizyjnego Kuchnia po śląsku .
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pianę utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy powoli dodając mąkę. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 20-25 minut.
Masa cytrynowa
- 2 cytryny
- woda (około 2 szklanek)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
Cytryny dokładanie myjemy i parzymy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy wodę, tak aby otrzymać 1/2 litra płynu.
Odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem.
Pozostawiony płyn miksujemy z jajkami i budyniem.
Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jajka z wodą i budyniem i doprowadzamy do wrzenia. Masę cytrynową wylewamy na biszkopt, studzimy.
Masa śmietanowa
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 100g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i tężejącą żelatynę. Cały czas mieszamy. Masę śmietanową wylewamy na wystudzoną masę cytrynową.
Wykończenie
- 3 paczki herbatników
- sok z cytryny
- cukier puder
Herbatniki nasączamy w wodzie z sokiem cytrynowym, układamy na śmietanie. Wierzch ciasta polewamy lukrem zrobionym na bazie soku cytrynowego. Ciasto dobrze chłodzimy.
super plak