indeks

Ciasto cytrynka

Delikatne i kwaskowe, takie jest ciasto cytrynka. Przepis z programu telewizyjnego Kuchnia po śląsku .

Ciasto cytrynka

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pianę utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy powoli dodając mąkę. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 20-25 minut.

Masa cytrynowa

  • 2 cytryny
  • woda (około 2 szklanek)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Cytryny dokładanie myjemy i parzymy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy wodę, tak aby otrzymać 1/2 litra płynu.
Odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem.
Pozostawiony płyn miksujemy z jajkami i budyniem.
Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jajka z wodą i budyniem i doprowadzamy do wrzenia. Masę cytrynową wylewamy na biszkopt, studzimy.

Masa śmietanowa

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i tężejącą żelatynę. Cały czas mieszamy. Masę śmietanową wylewamy na wystudzoną masę cytrynową.

Wykończenie

  • 3 paczki herbatników
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Herbatniki nasączamy w wodzie z sokiem cytrynowym, układamy na śmietanie. Wierzch ciasta polewamy lukrem zrobionym na bazie soku cytrynowego. Ciasto dobrze chłodzimy.

Opublikowane: 12 października 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto cytrynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *