Ciasto drożdżowe – sprzątanie lodówki
Typowym polskim daniem, które powstaje po sprzątaniu lodówki jest bigos. Twaróg czy śmietana nie bardzo pasują do tego dania, dlatego powstało eksperymentalne, ciasto drożdżowe. Zrobiłam z niego rogaliki i bułeczki, które mogłam nadziać wiśniami z kompotu, które też zalegały w lodowce.
Ciasto po upieczeniu było bardziej wilgotne, od tradycyjnego i miało lekki posmak twarogu.

- 500g mąki
- 2 jajka
- 25g drożdży
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 200g śmietany kremówki (30%)
- 200g twarogu
- 200g śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- skórka starta z pomarańczy
Śmietanę kremówkę lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy do miseczki, rozpuszczamy w śmietanie z łyżeczką cukru. Dodajemy mąki, tak aby postał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Twaróg mielimy.
Jajka ubijamy z cukrem do rozpuszczenia cukru.
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, twaróg, śmietanę 18%, skórkę startą z wyparzonej pomarańczy, ubite z cukrem jajka i zagniatamy ciasto. Gdy jest już wyrobione, wlewamy olej i wyrabiamy aż cały tłuszcz się nie wchłonie do ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy rogaliki, lub bułeczki. Możemy również upiec ciasto na blasze.
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem na złoty kolor.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasto drożdżowe – sprzątanie lodówki