indeks

Ciasto kokosowe

Co zrobić z białkami, jakie pozostaną np. po upieczeniu kruchych ciastek lub pączków? Oczywiście ciasto kokosowe na białkach.
W przypisie, zamiast wiórków kokosowych można równie dobrze użyć mielonych migdałów czy orzechów. Można też ekstra dodać rodzynki i inne bakalie uzyskując bardziej biszkoptowy niż babkowy keks z białek.

Ciasto kokosowe
  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 80 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczamy.
Białka ubijamy na piane, dodajemy cukier. Wsypujemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy przestudzony tłuszcz i wsypujemy wiórki kokosowe.
Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze około 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Upieczone i ostudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Opublikowane: 16 lutego 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *