indeks

Ciasto mech (runo leśne)

Ciasto ze szpinakiem, nazywane słusznie, ze względu na wygląd, mchem lub runem leśnym.
Było bardzo popularne jakiś czas temu. Chciałam je upiec z czystej ciekawości, jak wyjdzie.
A właśnie teraz szpinak wyrósł w ogródku, zaczęły dojrzewać jagody kamczackie i poziomki, więc nadszedł czas na ciasto mech.
Wygląda niesamowicie, smakuje… inaczej niż zwykłe ciasto.
Oryginalne proporcje składników zmniejszyłam, dla tortownicy średnicy 18cm.

Ciasto mech

Ciasto

  • 80g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szpinak rozdrabniamy w blenderze. Aby łatwiej dał się rozdrobnić, dolewamy olej.
Jajka w całości ubijamy z cukrem. Wlewamy olej ze szpinakiem, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożona papierem i pieczemy w temperaturze 180°C do suchego patyczka (w zależności od piekarnika, nawet około godziny).

Masa śmietanowa

  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • owoce jagodowe

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i wlewamy przestudzoną żelatynę.

Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch. Wykładamy śmietanę i posypujemy pokruszonym, odkrojonym ciastem. Układamy owoce. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

Oryginalne ilości składników na ciasto:
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 szklanka cukru, 3 jaja, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Opublikowane: 8 czerwca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto mech (runo leśne)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *