Ciasto mech (runo leśne)
Ciasto ze szpinakiem, nazywane słusznie, ze względu na wygląd, mchem lub runem leśnym.
Było bardzo popularne jakiś czas temu. Chciałam je upiec z czystej ciekawości, jak wyjdzie.
A właśnie teraz szpinak wyrósł w ogródku, zaczęły dojrzewać jagody kamczackie i poziomki, więc nadszedł czas na ciasto mech.
Wygląda niesamowicie, smakuje… inaczej niż zwykłe ciasto.
Oryginalne proporcje składników zmniejszyłam, dla tortownicy średnicy 18cm.

Ciasto
- 80g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozdrabniamy w blenderze. Aby łatwiej dał się rozdrobnić, dolewamy olej.
Jajka w całości ubijamy z cukrem. Wlewamy olej ze szpinakiem, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożona papierem i pieczemy w temperaturze 180°C do suchego patyczka (w zależności od piekarnika, nawet około godziny).
Masa śmietanowa
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- owoce jagodowe
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i wlewamy przestudzoną żelatynę.
Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch. Wykładamy śmietanę i posypujemy pokruszonym, odkrojonym ciastem. Układamy owoce. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Oryginalne ilości składników na ciasto:
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 szklanka cukru, 3 jaja, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Komentarze do przepisu: Ciasto mech (runo leśne)