indeks

Ciasto z kruszonki

Jabłka, jabłka, jabłka obrodziły w tym roku papierówki. I choć nie mam własnego drzewka, to dzięki sąsiadom w mojej piwnicy znalazł się już spory zapas przetworów jabłkowych. Oczywiście placek z jabłkami też musi być :) taka szybka odmiana pleśniaka czy też skubańca.

Ciasto z kruszonki
  • 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy
  • owoce (np. jabłka)

Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę. Chłodzimy w lodówce.
2/3 ciasta rozsypujemy na blasze do pieczenia, lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 200°C około 10-15 minut na złoty kolor.
Na podpieczonym cieście układamy pokrojone w talarki jabłka lub inne owoce. Jabłka posypujemy cukrem cynamonowym.
Ubijamy bezę.

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Białka ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier. Ubitą beze rozsmarowujemy na jabłkach. Na wierzch kruszymy pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy jeszcze około 0,5 godziny.
Smacznego!

Opublikowane: 6 sierpnia 2018
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto z kruszonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *