Ciasto z kruszonki
Jabłka, jabłka, jabłka obrodziły w tym roku papierówki. I choć nie mam własnego drzewka, to dzięki sąsiadom w mojej piwnicy znalazł się już spory zapas przetworów jabłkowych. Oczywiście placek z jabłkami też musi być :) taka szybka odmiana pleśniaka czy też skubańca.

- 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- cukier waniliowy
- owoce (np. jabłka)
Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę. Chłodzimy w lodówce.
2/3 ciasta rozsypujemy na blasze do pieczenia, lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 200°C około 10-15 minut na złoty kolor.
Na podpieczonym cieście układamy pokrojone w talarki jabłka lub inne owoce. Jabłka posypujemy cukrem cynamonowym.
Ubijamy bezę.
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier. Ubitą beze rozsmarowujemy na jabłkach. Na wierzch kruszymy pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy jeszcze około 0,5 godziny.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasto z kruszonki