indeks

Ciasto z niespodzianką porzeczkową

Czas na porzeczki. W ogródku tylko czarne, więc ciasto w typie tarty – kruche z nadzieniem słodko-kwaśnym :)
Przepis z Kolekcji dobrej kuchniCiasta i torty

Ciasto z niespodzianką porzeczkową

Kruche ciasto

  • 200g mąki (100g krupczatki, 100g tortowej)
  • 100g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy, dosypujemy cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyklejamy ciastem tortownicę o średnicy 26cm, nakłuwamy widelcem.

Nadzienie porzeczkowe

  • 450g czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru
  • 120g mielonych migdałów
  • 3 jajka

Porzeczki myjemy i usuwamy łodyżki.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru, a białka z pozostałym cukrem. Do żółtek wsypujemy mielone migdały i mieszamy razem z pianą z białek.
Dodajemy czarne porzeczki i masę wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem), około 40 minut. Jeżeli wierzch ciasta zaczyna się zbyt szybko rumienić, tortownicę przykrywamy folią aluminiową.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 19 lipca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto z niespodzianką porzeczkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *