Ciasto z niespodzianką porzeczkową
Czas na porzeczki. W ogródku tylko czarne, więc ciasto w typie tarty – kruche z nadzieniem słodko-kwaśnym :)
Przepis z Kolekcji dobrej kuchni – Ciasta i torty

Kruche ciasto
- 200g mąki (100g krupczatki, 100g tortowej)
- 100g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dosypujemy cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyklejamy ciastem tortownicę o średnicy 26cm, nakłuwamy widelcem.
Nadzienie porzeczkowe
- 450g czarnych porzeczek
- 5 łyżek cukru
- 120g mielonych migdałów
- 3 jajka
Porzeczki myjemy i usuwamy łodyżki.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru, a białka z pozostałym cukrem. Do żółtek wsypujemy mielone migdały i mieszamy razem z pianą z białek.
Dodajemy czarne porzeczki i masę wylewamy na kruche ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem), około 40 minut. Jeżeli wierzch ciasta zaczyna się zbyt szybko rumienić, tortownicę przykrywamy folią aluminiową.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasto z niespodzianką porzeczkową