indeks

Ciasto ze śliwkami – renklodami

W oryginale ciasto było z morelami, ale i ze śliwkami wychodzi pyszne. Połączenie płatków owsianych i orzechów włoskich w ucieranym cieście daje ciekawy smak, a owoce i lukier stanowią doskonale zwieńczenie ciasta. A przepis pochodzi z wydania specjalnego czasopisma top agrag 1/1996.

Ciasto z renklodami

Porcja na blaszkę kwadratową 20x20cm.

  • 100g masła
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 125g mąki
  • 60g płatków owsianych
  • 25g orzechów włoskich
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 8 śliwek

Orzechy siekamy.
Śliwki kroimy na połowę i usuwamy pestki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z żółtkami i z połowa cukru na puszystą masę. Do masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy.
Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy płatki owsiane i orzechy.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę, dodajemy resztę cukru, ubijamy do rozpuszczenia cukru.
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia.
Ciasto wykładamy na blaszkę. Jest gęste.
Na wierzchu układamy połówki śliwek – skórką do dołu.
Pieczemy w temp. 180-200°C na złoty kolor – około 50min.

Lukier cytrynowy

Łyżkę soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Polewamy ciasto.

Smacznego!

Opublikowane: 8 sierpnia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto ze śliwkami – renklodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *