indeks

Drożdżowe bułeczki jabłkowo-cynamonowe

Jabłuszka podsmażane na miodzie z cynamonem, zamknięte w cieście drożdżowym. Doskonała przekąska na podwieczorek jak i na drugie śniadanie.

Drożdżowe bułeczki jabłkowo-cynamonowe

Cisto drożdżowe

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 40g drożdży
  • 60g masła
  • 2 jajka

Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wyrabiamy łyżką gładki rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, do momentu w którym cukier się rozpuści. Tłuszcz roztapiamy.
Do rozczyny wlewamy jajka, mleko, wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy, aż się cały wchłonie. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie jabłkowo-cynamonowe

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Miód podgrzewamy w garnku, dodajemy jabłka i cynamon, lekko podsmażamy.
Nadzienie możemy doprawić również innymi przyprawami korzennymi, dodać miodu lub cytryny.
Nadzienie studzimy.

Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki, formujemy małe placuszki, nakładamy nadzienie i formujemy kulkę.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 20-25 minut.

Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Opublikowane: 21 października 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżowe bułeczki jabłkowo-cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *