Drożdżowe bułeczki jabłkowo-cynamonowe
Jabłuszka podsmażane na miodzie z cynamonem, zamknięte w cieście drożdżowym. Doskonała przekąska na podwieczorek jak i na drugie śniadanie.

Cisto drożdżowe
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 40g drożdży
- 60g masła
- 2 jajka
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wyrabiamy łyżką gładki rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem, do momentu w którym cukier się rozpuści. Tłuszcz roztapiamy.
Do rozczyny wlewamy jajka, mleko, wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy, aż się cały wchłonie. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie jabłkowo-cynamonowe
- 4 jabłka
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Miód podgrzewamy w garnku, dodajemy jabłka i cynamon, lekko podsmażamy.
Nadzienie możemy doprawić również innymi przyprawami korzennymi, dodać miodu lub cytryny.
Nadzienie studzimy.
Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki, formujemy małe placuszki, nakładamy nadzienie i formujemy kulkę.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 20-25 minut.
Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Drożdżowe bułeczki jabłkowo-cynamonowe