Drożdżowe bułeczki z owocami
Drożdżowe bułeczki maja to do siebie, że można je z zrobić z dowolnymi owocami: czereśniami, wiśniami, śliwkami, jabłkami a w ostateczności nawet z marmoladą. Najlepiej smakują zaraz po przestygnięciu.

- 40g drożdży
- 80g cukru
- 250ml mleka
- 3 małe jajka lub 2 duże
- 500g mąki
- 60g masła
- szczypta soli
- dowolne owoce
Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, dolewamy trochę mleka i rozprowadzamy na gładka masę. Dodajemy dwie łyżki mąki i jeszcze trochę mleka, tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, ubijamy tylko tyle aby cukier się rozpuścił. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Do zaczynu dodajemy jajka, mąkę, sól i resztę mleka, wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto będzie miękkie i może być odrobinę „klejące”.
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki i formujemy kulki, układamy na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kulce układamy owoce, mocno je wbijając w ciasto. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Zostawiamy jeszcze na chwilę aby lekko podrosły.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Drożdżowe bułeczki z owocami