indeks

Drożdżowe bułeczki z owocami

Drożdżowe bułeczki maja to do siebie, że można je z zrobić z dowolnymi owocami: czereśniami, wiśniami, śliwkami, jabłkami a w ostateczności nawet z marmoladą. Najlepiej smakują zaraz po przestygnięciu.

Drożdżowe bułeczki z owocami
  • 40g drożdży
  • 80g cukru
  • 250ml mleka
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 500g mąki
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • dowolne owoce

Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, dolewamy trochę mleka i rozprowadzamy na gładka masę. Dodajemy dwie łyżki mąki i jeszcze trochę mleka, tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajka roztrzepujemy z cukrem, ubijamy tylko tyle aby cukier się rozpuścił. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Do zaczynu dodajemy jajka, mąkę, sól i resztę mleka, wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto będzie miękkie i może być odrobinę „klejące”.
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki i formujemy kulki, układamy na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kulce układamy owoce, mocno je wbijając w ciasto. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Zostawiamy jeszcze na chwilę aby lekko podrosły.

Pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.
Smacznego!

Opublikowane: 7 czerwca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżowe bułeczki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *