indeks

Drożdżówka na maślance

Maślanka zamiast mleka do drożdżówki? A czemu nie? Ciasto jest delikatniejsze i bardziej wilgotne.

Drożdżówka na maślance
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 25g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 gruszka
  • 2 małe jabłka lub 1 duże
  • garść rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 1 białko
  • 1-2 łyżeczki cukru wymieszanego z cynamonem

W maślance o temperaturze pokojowej rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Roztapiamy masło.
Mąkę przesiewamy. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem.
Do mąki dodajemy rozczyn, jajka ekstrakt z wanilii i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto już odchodzi od ręki wlewamy masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w cienki talarki. Jeżeli owoce są kwaśne, posypujemy je cukrem.
Rodzynki lub żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach odlewamy wodę.
Wyrośnięte cisto dzielimy na 2 części. Kolejno rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt. Posypujemy jabłkami gruszkami i rodzynkami, zwijamy. Zwinięte cisto przekładamy do keksówki, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 170°C około 45 -60 minut.
Smacznego!

Opublikowane: 22 października 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżówka na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *