indeks

Drożdżówka sypana

Drożdżówka bez rozczynu i zagniatania, najprostsza z możliwych, po prostu musi się udać.

Drożdżówka sypana
  • 80g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki

Poszczególne składniki wsypujemy do naczynia warstwami, nie mieszamy.
Kolejno: rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym, polewamy olejem, roztrzepanymi jajkami i mlekiem, posypujemy 2 szklankami mąki (przesianej przez sitko). NIE MIESZAMY!
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12-15 godzin w lodówce lub chłodnym miejscu. Na następny dzień wyjmujemy z lodówki, dosypujemy pozostałe 2 szklanki maki i mieszamy wszystko tylko tyle, żeby się połączyły składniki.
Ciasto wkładamy do formy (39x26cm) i posypujemy kruszonką, owocami itp. jak kto lubi.
Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie w formie. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 170°C.

Opublikowane: 31 sierpnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżówka sypana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *