Drożdżówka sypana
Drożdżówka bez rozczynu i zagniatania, najprostsza z możliwych, po prostu musi się udać.

- 80g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
Poszczególne składniki wsypujemy do naczynia warstwami, nie mieszamy.
Kolejno: rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym, polewamy olejem, roztrzepanymi jajkami i mlekiem, posypujemy 2 szklankami mąki (przesianej przez sitko). NIE MIESZAMY!
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12-15 godzin w lodówce lub chłodnym miejscu. Na następny dzień wyjmujemy z lodówki, dosypujemy pozostałe 2 szklanki maki i mieszamy wszystko tylko tyle, żeby się połączyły składniki.
Ciasto wkładamy do formy (39x26cm) i posypujemy kruszonką, owocami itp. jak kto lubi.
Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie w formie. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 170°C.
Komentarze do przepisu: Drożdżówka sypana