Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i wiosennym rabarbarem. Pycha.

Ciasto drożdżowe
- 500g mąki
- 25g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 2 jajka (lub 1 jajko i 2 żółtka)
- 100g masła
- rabarbar
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy.
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy 1 łyżeczką cukru. Zalewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Masło rozpuszczamy.
Jajka ubijamy z cukrem, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił.
Zaczyn łączymy z mąką, resztą mleka i mąką. Wyrabiamy, na końcu dodając masło.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.
Kruszonka
- 50g masła
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- 100g mąki
Zagniatamy wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyłożona papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C około 30-40 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką