indeks

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i wiosennym rabarbarem. Pycha.

Drożdzówka z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 2 jajka (lub 1 jajko i 2 żółtka)
  • 100g masła
  • rabarbar

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy.

Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy 1 łyżeczką cukru. Zalewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Masło rozpuszczamy.
Jajka ubijamy z cukrem, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił.
Zaczyn łączymy z mąką, resztą mleka i mąką. Wyrabiamy, na końcu dodając masło.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.

Kruszonka

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100g mąki

Zagniatamy wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyłożona papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C około 30-40 minut.

Smacznego!

Opublikowane: 18 maja 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *