indeks

Drożdżówka

Tradycyjny placek drożdżowy, z owocami i kruszonką :)
W przepisie można użyć zwykłej mąki pszennej, chociaż z orkiszową ciasto jakoś lepiej rośnie.

Drożdżówka z owocami i kruszonką
  • 1kg maki (500g tortowej, 500g orkiszowej)
  • 70g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2l mleka
  • 1 jajko
  • 3-5 żółtek
  • 160g masła
  • owoce – świeże lub z kompotu

Tradycyjnie zaczynamy od rozczynu:
Podgrzewamy mleko, aby było lekko ciepłe. Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy małą łyżeczką cukru. Po chwili drożdże zaczną się rozpuszczać. Dodajemy trochę mleka i rozprowadzamy z drożdżami. Wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka roztrzepujemy, dodajemy cukier i mieszamy tyle tylko, żeby cukier się rozpuścił. Możemy dolać trochę mleka jeżeli jajka robią się zbyt gęste.
Masło roztapiamy.
Do rozczynu wlewamy jajka, mleko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki wlewamy masło i wyrabiamy dopóki ciasto nie wchłonie całego tłuszczu.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Na dużą blachę wykładamy cisto, układamy na wierzchu owoce .

Kruszonka

  • 50g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki zagniatamy i posypujemy ciasto kruszonką.

Pieczemy w temp. 160-180°C około 40-50min.

Smacznego!

Opublikowane: 20 września 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *