Drożdżówka
Tradycyjny placek drożdżowy, z owocami i kruszonką :)
W przepisie można użyć zwykłej mąki pszennej, chociaż z orkiszową ciasto jakoś lepiej rośnie.

- 1kg maki (500g tortowej, 500g orkiszowej)
- 70g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2l mleka
- 1 jajko
- 3-5 żółtek
- 160g masła
- owoce – świeże lub z kompotu
Tradycyjnie zaczynamy od rozczynu:
Podgrzewamy mleko, aby było lekko ciepłe. Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy małą łyżeczką cukru. Po chwili drożdże zaczną się rozpuszczać. Dodajemy trochę mleka i rozprowadzamy z drożdżami. Wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka roztrzepujemy, dodajemy cukier i mieszamy tyle tylko, żeby cukier się rozpuścił. Możemy dolać trochę mleka jeżeli jajka robią się zbyt gęste.
Masło roztapiamy.
Do rozczynu wlewamy jajka, mleko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki wlewamy masło i wyrabiamy dopóki ciasto nie wchłonie całego tłuszczu.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na dużą blachę wykładamy cisto, układamy na wierzchu owoce .
Kruszonka
- 50g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagniatamy i posypujemy ciasto kruszonką.
Pieczemy w temp. 160-180°C około 40-50min.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Drożdżówka