Drożdżówki z serem
Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by nie lubił drożdżówek z serem. Zamiast kupować jedną, lepiej upiec sobie kilka blaszek :)

Ciasto drożdżowe
- 750g maki
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 40g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i rozpuszczamy dodając trochę ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki maki i mieszamy, tak żeby rozczyn był jednolita masą i miął konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka roztrzepane z cukrem i mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i gdy ciasto będzie jednolite przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoja objętość.
Nadzienie serowe
- 400g półtłustego lub tłustego twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 1 jajko
Twaróg kruszymy, dodajemy do niego cukier, wanilię i jajko. Wszystko mieszamy i ugniatamy do uzyskania zwartej masy serowej, takiej jak na nadzienie do naleśników. Masa nie musi być gładka i jednolita.
Formowanie drożdżówek
Sposób I łatwiejszy:
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy krążki na drożdżówki. Układamy ciasto na blasze i zostawiamy, żeby trochę podrosło.
W wyrośniętych drożdżówkach na blasze ugniatamy środek, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i nakładamy masę serową. Posypujemy na wierzchu grubym cukrem, lub kruszonką.
Sposób II:
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Wysokość prostokąta powinna odpowiadać podwójnej wysokości drożdżówki.
Przez środek ciasta rozsmarowujemy masę twarogową – na całej szerokości prostokąta i 1/2 wysokości. Brzegi ciasta składamy do środka, tak aby zachodziły na siebie 1cm, sklejamy. Kroimy na 8 części. Każdy kawałek skręcamy po środku.
Drożdżówki układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu dekorujemy lukrem.
Pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 20-30 minut.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Drożdżówki z serem