indeks

Drożdżówki z serem

Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by nie lubił drożdżówek z serem. Zamiast kupować jedną, lepiej upiec sobie kilka blaszek :)

Drożdżówki z serem

Ciasto drożdżowe

  • 750g maki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 40g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła

Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i rozpuszczamy dodając trochę ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki maki i mieszamy, tak żeby rozczyn był jednolita masą i miął konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka roztrzepane z cukrem i mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i gdy ciasto będzie jednolite przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoja objętość.

Nadzienie serowe

  • 400g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 1 jajko

Twaróg kruszymy, dodajemy do niego cukier, wanilię i jajko. Wszystko mieszamy i ugniatamy do uzyskania zwartej masy serowej, takiej jak na nadzienie do naleśników. Masa nie musi być gładka i jednolita.

Formowanie drożdżówek

Sposób I łatwiejszy:
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy krążki na drożdżówki. Układamy ciasto na blasze i zostawiamy, żeby trochę podrosło.
W wyrośniętych drożdżówkach na blasze ugniatamy środek, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i nakładamy masę serową. Posypujemy na wierzchu grubym cukrem, lub kruszonką.

Sposób II:
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Wysokość prostokąta powinna odpowiadać podwójnej wysokości drożdżówki.
Przez środek ciasta rozsmarowujemy masę twarogową – na całej szerokości prostokąta i 1/2 wysokości. Brzegi ciasta składamy do środka, tak aby zachodziły na siebie 1cm, sklejamy. Kroimy na 8 części. Każdy kawałek skręcamy po środku.
Drożdżówki układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu dekorujemy lukrem.

Pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 20-30 minut.

Smacznego!

Opublikowane: 29 sierpnia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Drożdżówki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *