indeks

Eklerki karmelowe

Eklerki dla prawdziwych łasuchów – bardzo słodkie, ponieważ do kremu dodaję masę kajmakową. Tym co wolą mniej słodkie ciasta proponuję zrezygnować z kajmaku i poprzestać na budyniu, ugotowanym z łyżką cukru.
Przepis na ciasto z książki: Pieczenie ciast i ciasteczek Irena Głowacka, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1974, krem wg. mojego pomysłu.

eklerki karmelowe

Ciasto

  • 200g mąki
  • 100g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 7 jaj

W garnku zagotowujemy wodę z tłuszczem i solą. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Podgotowujemy masę, przez około 3 minuty. Powinna być gładka i lśniąca. odstawiamy do przestygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Ciasto jest gęste więc najlepiej użyć miksera.
Na posmarowaną tłuszczem blachę, przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskamy podłużne ciastka.
Pieczemy w temperaturze 190°C na złoty kolor, około 20-30 minut.

Krem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • 1 budyń karmelowy
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Gotujemy budyń na szklance mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy.
Do przestudzonego budyniu dodajemy połowę masy kajmakowej i ucieramy. Możemy dodać mniej lub więcej masy, zależy to tylko od naszych upodobań. Do masy dodajemy po łyżce bitej śmietany i wszystko mieszamy. Równocześnie sprawdzamy konsystencję kremu, aby nie wyszedł rzadki.

Ostudzone eklerki przecinamy wzdłuż i nadziewamy kremem. Wierzch smarujemy pozostałą masą kajmakową, lub posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Opublikowane: 7 września 2019
drukuj

Komentarze do przepisu: Eklerki karmelowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *