Faworki
Faworki, chrust, chruściki – pyszne kruche karnawałowe przegryzki. Nie wymagają wiele pracy, a jaki efekt!

- 200g mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 4 łyżeczki śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 500g smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z żółtkami, śmietaną, spirytusem i solą. Zagniatamy ciasto a następnie kilkakrotnie mocno uderzamy wałkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy paski szerokości 2-3cm i długości 10-15cm. Na środku paska robimy nacięcie i przewijamy przez nie końce.
Smalec roztapiamy i rozgrzewamy. Do gorącego tłuszczu wkładamy faworki i pieczemy na zloty kolor z obu stron.
Wyjmujemy na talerz wylożony papierowym ręcznikiem, aby odsaczyć nadmiar tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowane: 9 lutego 2019
drukuj
Komentarze do przepisu: Faworki