Jabłecznik na biszkopcie
To lekkie ciasto z jabłkami okazało się hitem sezonu jesiennego. Znikało bardzo, bardzo szybko. W przepisie podaję składniki na dużą blaszkę. Ciasto sprawdza się także jako tort jabłkowy, należy wówczas zmniejszyć proporcje o połowę.

Biszkopt
- 8 jajek
- 200g mąki
- 200g cukru
- 1 cukier cynamonowy
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli. Utrwalamy ponad połową porcji cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem cynamonowym, aż zbieleją.
Delikatnie mieszając łączymy żółtka z białkami i mąką.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C około 30-40minut.
Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę i zdejmujemy papier. Gdy ciasto ostygnie przecinamy poziomo na dwie części.
Warstwa jabłkowa
- 10-12 jabłek
- 2-6 łyżek cukru
- 1 kisiel cytrynowy (na 3/4 litra wody)
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy w kostkę o wielkości około 1-1,5cm. Jabłka możemy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Do garnka wlewamy 1 szklankę gorącej wody. Wsypujemy jabłka i lekko dusimy, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Jabłka nie powinny rozgotować się na mus, a tylko zmięknąć. Dodajemy cukier. Ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i od upodobań.
Kisiel rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do jabłek i mieszając zagotowujemy. Masę gotujemy jeszcze 2 minuty. Gorącą wylewamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową i odstawiamy do ostygnięcia.
Warstwa z bitej śmietany
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100g cukru pudru
- czekolada mleczna do posypania
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie i zacznie lekko gęstnieć.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając na końcu cukier puder i tężejącą żelatynę.
Śmietanę wylewamy na biszkopt przełożony jabłkami. Posypujemy startą na tarce czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Jabłecznik na biszkopcie