indeks

Jabłecznik na biszkopcie

To lekkie ciasto z jabłkami okazało się hitem sezonu jesiennego. Znikało bardzo, bardzo szybko. W przepisie podaję składniki na dużą blaszkę. Ciasto sprawdza się także jako tort jabłkowy, należy wówczas zmniejszyć proporcje o połowę.

Jabłecznik na biszkopcie

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 200g mąki
  • 200g cukru
  • 1 cukier cynamonowy
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli. Utrwalamy ponad połową porcji cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem cynamonowym, aż zbieleją.
Delikatnie mieszając łączymy żółtka z białkami i mąką.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C około 30-40minut.
Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę i zdejmujemy papier. Gdy ciasto ostygnie przecinamy poziomo na dwie części.

Warstwa jabłkowa

  • 10-12 jabłek
  • 2-6 łyżek cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (na 3/4 litra wody)

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy w kostkę o wielkości około 1-1,5cm. Jabłka możemy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Do garnka wlewamy 1 szklankę gorącej wody. Wsypujemy jabłka i lekko dusimy, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Jabłka nie powinny rozgotować się na mus, a tylko zmięknąć. Dodajemy cukier. Ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i od upodobań.
Kisiel rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do jabłek i mieszając zagotowujemy. Masę gotujemy jeszcze 2 minuty. Gorącą wylewamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową i odstawiamy do ostygnięcia.

Warstwa z bitej śmietany

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100g cukru pudru
  • czekolada mleczna do posypania

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie i zacznie lekko gęstnieć.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając na końcu cukier puder i tężejącą żelatynę.
Śmietanę wylewamy na biszkopt przełożony jabłkami. Posypujemy startą na tarce czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego!

Opublikowane: 19 października 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Jabłecznik na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *