Jabłecznik
Zaczynają się jabłka, a jabłecznik na biszkopcie jest bardzo szybki i bardzo prosty do zrobienia.

- 1kg jabłek
- 250g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- cynamon do smaku
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ósemki, równomiernie rozsypujemy na blasze do pieczenia. Posypujemy cynamonem.
Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon. Dokładnie wymieszane ciasto wylewamy na jabłka.
Pieczemy w temperaturze 160°C na złoty kolor (około 45 minut).
Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowane: 2 sierpnia 2014
drukuj
Co z tymi jabłkami czy one mają iść na dół
Tak, jabłka układa się na spodzie blaszki.