indeks

Jabłecznik

Zaczynają się jabłka, a jabłecznik na biszkopcie jest bardzo szybki i bardzo prosty do zrobienia.

Jabłecznik
  • 1kg jabłek
  • 250g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • cynamon do smaku

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ósemki, równomiernie rozsypujemy na blasze do pieczenia. Posypujemy cynamonem.

Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon. Dokładnie wymieszane ciasto wylewamy na jabłka.

Pieczemy w temperaturze 160°C na złoty kolor (około 45 minut).

Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 2 sierpnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *