Jagodzianki
Miały być małe i zgrabne jagodzianki na deser, a wyszły wielkie jagodziany, w sam raz na drugie śniadanie.
Przepis wzorowany, na jagodziankach z numeru specjalnego 1/2002 magazynu Kuchnia – Ciasta z mojego domu

Ciasto drożdżowe
- 500g mąki (50g mąki kukurydzianej, 100g maki krupczatki, 350g mąki tortowej)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40g drożdży
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z solą.
Mleko lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy łyżką mleka i rozprowadzamy. Dosypujemy łyżeczkę mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Jajko i żółtko ubijamy z cukrem, tylko do momentu, aż się cukier rozpuści.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, resztę mleka, i mąkę. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie
- 300g czarnych jagód
- 4 łyżki cukru
Czarne jagody mieszamy z cukrem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na mniejsze części i każda część rozwałkowujemy na mały prostokąt. Przy krótszym brzegu układamy łyżkę jagód i ciasno zawijamy, końcówki podwijamy pod spód.
Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem (170-180°C bez termoobiegu) na złoty kolor. Czas zależy od wielkości naszych jagodzianek.
Po ostudzeniu polewamy lukrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Jagodzianki