indeks

Jagodzianki

Miały być małe i zgrabne jagodzianki na deser, a wyszły wielkie jagodziany, w sam raz na drugie śniadanie.
Przepis wzorowany, na jagodziankach z numeru specjalnego 1/2002 magazynu KuchniaCiasta z mojego domu

Jagodzianki

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki (50g mąki kukurydzianej, 100g maki krupczatki, 350g mąki tortowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40g drożdży
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z solą.
Mleko lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy łyżką mleka i rozprowadzamy. Dosypujemy łyżeczkę mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Jajko i żółtko ubijamy z cukrem, tylko do momentu, aż się cukier rozpuści.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, resztę mleka, i mąkę. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie

  • 300g czarnych jagód
  • 4 łyżki cukru

Czarne jagody mieszamy z cukrem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na mniejsze części i każda część rozwałkowujemy na mały prostokąt. Przy krótszym brzegu układamy łyżkę jagód i ciasno zawijamy, końcówki podwijamy pod spód.
Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym białkiem.

Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem (170-180°C bez termoobiegu) na złoty kolor. Czas zależy od wielkości naszych jagodzianek.
Po ostudzeniu polewamy lukrem.

Smacznego!

Opublikowane: 27 lipca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *