indeks

Jajka sadzone

Kakaowe biszkopciki z bita śmietana i brzoskwinią doskonale imitują jajko sadzone. W końcu na Wielkanoc jajek nie może zabraknąć :)

Jajko sadzone

Biszkopt

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150g brązowego cukru
  • cukier cynamonowy
  • 140g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, cukrem cynamonowym i gorącą wodą. Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy stopniowo pozostały cukier.
Do masy z żółtek dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ubite białka. Dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na tartaletki (z podanej porcji wyjdzie 12 sztuk). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°C.
Po upieczeniu biszkopciki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja

  • puszka brzoskwiń (połówki) w syropie
  • 1 łyżeczka żelatyny

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy z syropu. Rozkładamy na płaskim talerzu, dzieląc duże połówki na połowę, tak aby wystarczyło owoców po 1 na każdy biszkopt.
Odmierzamy 100ml syropu, zagotowujemy i do gorącego syropu dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i schładzamy.
Gdy syrop z żelatyną zacznie gęstnieć, przy pomocy pędzelka pokrywamy brzoskwinie galaretką. Dzięki temu będą błyszczące i nie wyschną na cieście.Owoce odstawiamy w chłodne miejsce, aby żelatyna stężała.

  • 400ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i zaczynającą gęstnieć żelatynę. Dokładanie mieszamy.

Masą śmietanową lekko smarujemy biszkopciki, następnie układamy połówki brzoskwiń i przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy śmietanę, tak aby brzoskwinia wyglądała jak żółtko jajka.

Miłej zabawy i smacznego!

Opublikowane: 28 marca 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Jajka sadzone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *