Jajka sadzone
Kakaowe biszkopciki z bita śmietana i brzoskwinią doskonale imitują jajko sadzone. W końcu na Wielkanoc jajek nie może zabraknąć :)

Biszkopt
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150g brązowego cukru
- cukier cynamonowy
- 140g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki gorącej wody
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, cukrem cynamonowym i gorącą wodą. Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy stopniowo pozostały cukier.
Do masy z żółtek dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ubite białka. Dokładnie mieszamy na jednolita masę.
Ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na tartaletki (z podanej porcji wyjdzie 12 sztuk). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°C.
Po upieczeniu biszkopciki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja
- puszka brzoskwiń (połówki) w syropie
- 1 łyżeczka żelatyny
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy z syropu. Rozkładamy na płaskim talerzu, dzieląc duże połówki na połowę, tak aby wystarczyło owoców po 1 na każdy biszkopt.
Odmierzamy 100ml syropu, zagotowujemy i do gorącego syropu dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i schładzamy.
Gdy syrop z żelatyną zacznie gęstnieć, przy pomocy pędzelka pokrywamy brzoskwinie galaretką. Dzięki temu będą błyszczące i nie wyschną na cieście.Owoce odstawiamy w chłodne miejsce, aby żelatyna stężała.
- 400ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i zaczynającą gęstnieć żelatynę. Dokładanie mieszamy.
Masą śmietanową lekko smarujemy biszkopciki, następnie układamy połówki brzoskwiń i przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy śmietanę, tak aby brzoskwinia wyglądała jak żółtko jajka.
Miłej zabawy i smacznego!
Komentarze do przepisu: Jajka sadzone