Kawowe markizy
Polecam amatorom kawy i ciasteczek :)
Przepis z czasopisma Tina

- 2 szklanki maki
- 150g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 biała czekolada
- 1 łyżeczka kakao
- czekoladowe serduszka (lub inne kształty)
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, masło i siekamy wszystko nożem. Wlewamy dwie łyżki kawy i wbijamy jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy kwiatki i pieczemy około 10-15minut w temperaturze 180°C.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sklejamy czekoladą po dwa ciasteczka. Wierzch posypujemy kakao, robimy małą kropkę z białej czekolady i przyklejamy czekoladowe serduszko.
Smacznego!
Opublikowane: 29 listopada 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Kawowe markizy