indeks

Kawowe markizy

Polecam amatorom kawy i ciasteczek :)
Przepis z czasopisma Tina

Kawowe markizy
  • 2 szklanki maki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 biała czekolada
  • 1 łyżeczka kakao
  • czekoladowe serduszka (lub inne kształty)

Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, masło i siekamy wszystko nożem. Wlewamy dwie łyżki kawy i wbijamy jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy kwiatki i pieczemy około 10-15minut w temperaturze 180°C.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sklejamy czekoladą po dwa ciasteczka. Wierzch posypujemy kakao, robimy małą kropkę z białej czekolady i przyklejamy czekoladowe serduszko.

Smacznego!

Opublikowane: 29 listopada 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Kawowe markizy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *