Keks angielski
Ciasto ucierane naszpikowane bakaliami, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie, chociaż w innych porach roku również smakuje wyśmienicie.
Przepis z numeru specjalnego 1/2002 magazynu Kuchnia – ciasta z mojego domu

- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g rodzynek
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50g suszonych moreli
- 50g obranych i posiekanych migdałów
- rum
Rodzynki i morele myjemy. Morele kroimy w kostkę. Wsypujemy rodzynki, morele i skórkę cytrynową do słoiczka i zalewamy rumem. Słoiczek zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Bakalie odsączamy z nadmiaru rumu.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Masło ucieramy z 1/3 cukru i żółtkami. Gdy masa jest puszysta dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier.
Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość.
Na końcu wsypujemy wszystkie bakalie i mieszamy, żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Pieczemy w małej formie do keksu, wyłożonej papierem do pieczenia. Na początku w temperaturze 160°C (około 15-20 minut) a potem 180°C, około 1 godziny. Jeżeli ciasto szybko zacznie się rumienić, przykrywamy z wierzchu folią aluminiową.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i możemy udekorować kandyzowanymi owocami.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Keks angielski