indeks

Keks kokosowo-rumowy

Kolejny sposób na wykorzystanie białek. Jak to w keksie, bakalie stanowią o jego smaku. Tym razem użyłam suszonego kokosu namoczonego w rumie. W oryginale były orzechy i myślę, że spokojnie można użyć dowolnych innych bakalii.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Kolekcji dobrej kuchni – Ciasta i torty

Keks kokosowo-rumowy
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 125g tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100-125g suszonego kokosu
  • rum

Suszony kokos wsypujemy do słoika i zalewamy rumem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin.
Namoczony kokos odsączamy z nadmiaru rumu na sitku. Jeżeli kawałki kokosa są duże to siekamy na mniejsze części.
Tłuszcz rozpuszczamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stale ubijając.
Na przemian, partiami, wsypujemy mąkę i wlewamy tłuszcz. Delikatnie ucieramy na gładką masę.
Na końcu dodajemy kawałki kokosu i lekko mieszamy.
Pieczemy w małej formie do keksu, w temperaturze 170°C na złoty kolor, około 45-60minut.

Upieczone ciasto możemy polać roztopioną, białą czekoladą i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Opublikowane: 31 stycznia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Keks kokosowo-rumowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *